Toggle Nav
winkelwagen
Loading...

Mies van der Rohe

De Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe ontwierp wolkenkrabbers met staal- en glasconstructies. Hij stond met name bekend vanwege zijn simplistische stijl, in combinatie met zijn waanzinnige oog voor verhoudingen en detail. Ondanks zijn achtergrond als architect, verwierf hij bekendheid met het ontwerpen van meubels.

Levensloop

Ludwig Mies van der Rohe (1886 – 1969), eigenlijke naam Maria Ludwig Michael Mies, was een Duitse architect. Mies, die de meisjesnaam van zijn moeder, ‘Van der Rohe’ ging gebruiken toen hij aan de slag ging als architect, zou met name bekendheid verwerven als ontwerper van het ‘Barcelona Chair’.p

Deze stoel was bestemd voor de Spaanse koning, als zitplaats in het Duitse paviljoen dat hij ontwierp voor de Wereldtentoonstelling in Barcelona in 1929. In 1937 verhuisde Mies naar Amerika, waar hij tot zijn dood zou blijven wonen.

Belangrijkste werken van Mies van der Rohe

Hoewel Ludwig Mies van der Rohe een gerenommeerd architect was, met vele bekende bouwwerken op zijn naam, verwierf hij vooral bekendheid met de ‘Barcelona chair’. Deze fauteuil is een van de bekendste voorbeelden van meubelontwerpen uit de twintigste eeuw. Een variant op deze stoel werd de ‘Bauhaus chair’, vernoemd naar de kunstschool waar Van der Rohe bij betrokken was.

De ontwerprechten van originele ‘Mies van der Rohe Chair’ droeg de ontwerper rond 1948 over aan de de jonge ontwerper Florence Knoll, die hij had ontmoet en onder zijn vleugels had genomen toen hij in verbonden was aan het Illinois Institute of Technology (IIT).

De bouwwerken waar de ontwerper bekend mee is geworden zijn, naast het paviljoen dat hij voor de Wereldtentoonstelling ontwierp – en wat in 1930 werd gesloopt om vervolgens in 1986 heropgebouwd te worden – de campus van IIT, die hij ontwierp en de vele wolkenkrabbers opgebouwd uit een staalconstructie met glas. Voorbeelden hiervan zijn het Lake Shore Drive appartementencomplex in Chicago uit 1949 en de Seagram wolkenkrabber in New York (1949 – 1951), die hij samen met Philip Johnson ontwierp.

Invloeden van Ludwig Mies van der Rohe in het verleden en het heden

Als negentienjarige studeerde Mies onder Bruno Paul, een ontwerper in de Art Nouveau-stijl en kreeg op zijn op zijn 21ste zijn eerste opdracht om een huis te ontwerpen. Duitse architect Peter Behrens was zo onder de indruk van het werk van de jonge ontwerper, dat hij hem een baan aanbood op diens kantoor. Een van de ontwerpers die Mies als inspiratiebron noemde, was zijn studente die later zijn bekende Barcelona chair zou gaan produceren; Florence Knoll.

Ook de Deense ontwerper Verner Paton (1926 – 1998) zou worden beïnvloed door Mies. Hij ontwikkelde de Patonstoel, een stapelbare plastic stoel. De invloed was duidelijk: Van der Rohe zou de eerste zijn die met het idee voor een stapelbare stoel was gekomen.

Ook voor artiesten buiten de designkringen diende de ontwerper, en dan met name een van zijn creaties, als inspiratiebron. Zo schreef de Nederlandse popgroep de Nits een liedje met als titel ‘The Bauhaus Chair’. Het nummer staat op hun album ‘Hat’ uit 1988.

De populairste designs
tegen betaalbare prijzen

Gratis verzending
en retour

Meer dan 10.000
tevreden klanten

2 jaar garantie
op alle producten